Ov-chipkaart faalheid

Door kipusoep op woensdag 17 november 2010 19:26 - Reacties (32)
Categorie: Rant, Views: 6.795

Beste lezer,

Vooral toch even een waarschuwing; dit is een rant blogpost!

Waar ik het over wil hebben is de ov-chipkaart; een populair onderwerp om lekker over te ranten! Er zijn drie problemen waar ik mij echt over kan verbazen, welke in relatie staan tot dit kansloze product. Deze drie problemen zal ik hieronder vrij kort toelichten:

Inchecken in de bus
Zo goed als elke werkdag maak ik een ritje met de bus richting Arnhem en weer terug. Vaak zit ik dan redelijk vooraan, waardoor het mij is opgevallen hoe veel mensen gewoon door kunnen lopen als ze niet eens correct ingecheckt hebben met deze verdoemde chip. Ze halen hem er te snel langs, het apparaat gaat lopen krijsen als een bitch en rood gloeien. Toch heeft de chauffeur zoiets van; 'ik ga toch lekker niets zeggen'.
Persoon loopt de bus in en is niet ingecheckt; oftewel; zwart rijden...

Multiple chips
Aangezien ik laatst klaar was met de opleiding, kon ik van de NS een abonnement krijgen om na 9 uur met 40% korting te reizen, voor maar liefst één heel jaar, onder de noemer 'uitgestudeerd'. Prima dacht ik, dat moeten we vooral maar accepteren!
De NS begrijpt uiteraard zelf ook, dat iemand die net afgestudeerd is, al in het bezit is van zo'n mooie ov-chipkaart.
Fout, uiteraard snappen ze dat niet en krijg je er nog één bij, waardoor je lekker met twee ov-chipkaarten mag gaan in- en uitchecken... 8)7

Geen abonnement
Zoals eerder vermeld, reis ik bijna elke werkdag met de bus. Niet zomaar een bus, nee jongens en meisjes, een echte Veolia bus!
Om telkens weer de bus in te mogen stappen en een plekje op te zoeken, ben ik in het bezit van een maand abonnement. Dit is nog steeds van papier, Veolia heeft er niet zo'n haast bij op een faalproduct over te stappen.
Toch heb ik maar eens gebeld met de enige echte Veolia klantenservice, om eens te informeren over de aanwezige plannen om volledig over te stappen op de ov-chipkaart. Daar konden zij mij doodleuk uitleggen, dat er nog geen concrete plannen zijn, maar de abonnementsvormen zullen waarschijnlijk komen te vervallen.
Dit houdt dus in, dat het reizen met de bus veel duurder zal worden voor mij, terwijl bijvoorbeeld Connexxion wel abonnementsvormen gaat aanbieden voor ov-chipkaart eigenaren.

Al met al moet u begrijpen, dat dit product enorm faalt en per direct moet verdwijnen!

Volgende: Warme Winter Weken bij UPC... Of niet?! 12-'10 Warme Winter Weken bij UPC... Of niet?!
Volgende: Klaar, finito, eind van dit hoofdstuk! 08-'10 Klaar, finito, eind van dit hoofdstuk!

Reacties


Door Tweakers user pcprutser, woensdag 17 november 2010 19:30

welke lijn? toch niet de 91 hea? :p

Door Tweakers user __1337__, woensdag 17 november 2010 19:32

Voor de mensen die regelmatig met het GVU reizen in Utrecht: let er eens op hoevaak de incheck apparaten wel werken als je instapt, maar bij het uitstappen bij het station vaak al op 'buiten werking' staat. Als je OV hebt is dat opzich geen probleem, maar heb je die niet dan kost dat je gewoon die 4 a 5 euro borg.. Connexxion lost dit beter op, daar heb ik het zelden meegemaakt :).

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 19:32]


Door Tweakers user t1mmy, woensdag 17 november 2010 19:32

Wat ik dus heb met mijn ovchipfail is dat hij soms weigert in te chekken, ik heb een studenten product maar die hele reader reageert dan niet op mijn kaart. Meestal na hem er voor langere tijd voor gehouden te hebben doet ie het dan. ERG vervelend. Het is ook al vaak voorgekomen dat ik de bus dus niet in kwam, ONZIN! Ik heb een studenten reis product!

Door Tweakers user kipusoep, woensdag 17 november 2010 19:34

231s
__1337__ schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:32:
[...]
Als je OV hebt is dat opzich geen probleem, maar heb je die niet dan kost dat je gewoon die 4 a 5 euro borg..
[...]
Niet helemaal; in de bus is het zo: 10 keer niet uitchecken betekent dat je chip gedeactiveerd wordt... :-/

Door Tweakers user Plasma_Wolf, woensdag 17 november 2010 19:35

De NS begrijpt uiteraard zelf ook, dat iemand die net afgestudeerd is, al in het bezit is van zo'n mooie ov-chipkaart.
Fout, uiteraard snappen ze dat niet en krijg je er nog één bij, waardoor je lekker met twee ov-chipkaarten mag gaan in- en uitchecken... 8)7
Moet je de OV-Studentenkaart niet inleveren als je klaar bent met je studie?

Door Tweakers user laurens0619, woensdag 17 november 2010 19:35

nice post captain obvious! ;)

Door Tweakers user kipusoep, woensdag 17 november 2010 19:35

Plasma_Wolf schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:35:
[...]


Moet je de OV-Studentenkaart niet inleveren als je klaar bent met je studie?
Nee, alleen het reisproduct er af halen. Goed dat je het zegt, daar heb ik ook veeeel moeite mee gehad, ben 5 keer bij zo'n ophaal punt geweest en volgens mij staat het product er nu nog steeds op...

Door Tweakers user laurens0619, woensdag 17 november 2010 19:36

Plasma_Wolf schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:35:
[...]


Moet je de OV-Studentenkaart niet inleveren als je klaar bent met je studie?
Een ov-studentenkaart is tegewnoordig een dienst/abb op je chipkaart. Of dit een studentenkaart of NS kaart of ... moet niets meer uitmaken.

Dat sommige mensen maar zelfs medewerkers NS dit concept nog steeds niet begrijpen :( Tja dan snap ik wel dat er dubbele kaarten verstuurd worden


Door Tweakers user EvilWhiteDragon, woensdag 17 november 2010 19:42

__1337__ schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:32:
Voor de mensen die regelmatig met het GVU reizen in Utrecht: let er eens op hoevaak de incheck apparaten wel werken als je instapt, maar bij het uitstappen bij het station vaak al op 'buiten werking' staat. Als je OV hebt is dat opzich geen probleem, maar heb je die niet dan kost dat je gewoon die 4 a 5 euro borg.. Connexxion lost dit beter op, daar heb ik het zelden meegemaakt :).
Je weet toch wel dat je bij een incheck apparaat niet moet proberen uit te checken. Als het een uitcheck apparaat was geweest had het wel zo geheten :+

Maar sowieso, de hele technische uitvoering is totaal bagger.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 19:44]


Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 17 november 2010 19:50

@kipusoep: je moet het stopzetten wel eerst op de site van de DUO doen hè.

Gisteravond had ik ook een lul met vingers in de bus. Hij checkte in, liep naar achteren, wachtte een minuut en checkte onder het rijden uit... ik wist echt even niet wat ik moest zeggen. Aso.

Door Tweakers user ZpAz, woensdag 17 november 2010 20:06

CodeCaster schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:50:
@kipusoep: je moet het stopzetten wel eerst op de site van de DUO doen hè.

Gisteravond had ik ook een lul met vingers in de bus. Hij checkte in, liep naar achteren, wachtte een minuut en checkte onder het rijden uit... ik wist echt even niet wat ik moest zeggen. Aso.
Prima op te lossen, in en uitchecken werkt enkel als de deuren open zijn. Dan kan hij dat niet onder het rijden doen :)

Door Tim, woensdag 17 november 2010 20:55

In- en uitchecken alleen bij open deuren? Heb je ooit eens een bus of tram van dichtbij gezien?

In Amsterdam is het al haast onmogelijk om normaal uit te checken in de trams. Iedereen duwt je naar buiten terwijl het apparaat op een mededeling als "tot ziens" blijft staan, incl. groen lampje, waardoor je absurd lang moet wachten voor je kan uitchecken - óf je bent niet zeker of je wel bent uitgecheckt. Zelfs het piepje is niet goed te lokaliseren; dit kan net zo goed van een apparaat in de buurt komen. De NS kan dit alles wel. Fijne displays, luide piep.

Ik heb inmiddels een soort van 'duikbeweging' moeten aanleren om zo dichtbij het apparaat te staan dat het piepje wel te plaatsen is.

En dan heb ik het nog niet eens over de (...)-bewakers bij de metrostations van Amsterdam. Wat een geldverslindende grap is hun aanwezigheid toch.

En dan nóg vinden mensen het vreemd dat er agressie in het OV is, een ontwikkeling die ik als reiziger maar al te goed kan begrijpen. Dat is nu eenmaal een begrijpelijke reactie als je mensen op alle mogelijke manieren tegen de borst stoot (willens en wetens).

Door Tweakers user __1337__, woensdag 17 november 2010 21:17

EvilWhiteDragon schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:42:
[...]

Je weet toch wel dat je bij een incheck apparaat niet moet proberen uit te checken. Als het een uitcheck apparaat was geweest had het wel zo geheten :+

Maar sowieso, de hele technische uitvoering is totaal bagger.
Grapjas. In een bus zijn die apparaten hetzelfde hè, voor IN- en UITchecken. Weet niet hoe het in jouw gehucht geregeld is? :p

Door Tweakers user KiPKaKDutcH, woensdag 17 november 2010 21:22

EvilWhiteDragon schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:42:
[...]

Je weet toch wel dat je bij een incheck apparaat niet moet proberen uit te checken. Als het een uitcheck apparaat was geweest had het wel zo geheten :+

Maar sowieso, de hele technische uitvoering is totaal bagger.
Dat apparaat kan in- en uitchecken, hier in de bus iig wel zo :P
Waar ik woon rijd Qbuzz, niks mis mee. Hebben geweldige ovapps. Kan gewoon in je beurs blijven zitten, ook een dikke. Ding doet mooi: *PIEP*.
Afgelopen vrijdag met de klas naar Amsterdam geweest, drama begon al in Heerenveen. NS app meld: Probeer opnieuw. Nou doen we dat: beurs geopent. Grr weer probeer opnieuw. Chipkaart uit me beurs gehaald. Yes, ingecheckt. Moest dit ook doen in de tram @ A'dam, die kerel die reed deed de deuren al zo snel dicht :(

Blijkt dus dat elke ov-paal anders is... Die van de NS zijn nice, mooi groot kleurendisplay met goede piep. Die van Qbuzz werken ook goed. Piept 1x met saldo info. Als je die nieuwe studentenkaart hebt (met gele plaatje ofzo op de achterkant), of een normale, krijg je ook nog goede reis en tot ziens op het display :P

@ZpAz: je kan uitchecken terwijl de deuren dicht zijn. Doen mensen in me lijn ook wel eens. Bus is dan zo vol, dat ze voor de halte al uitchecken en in één keer de bus uitkunnen.

Door Tweakers user mrc4nl, woensdag 17 november 2010 21:45

i luv ov chip in drenthe
ik reis met qliner en qbuzz

in en uit checken kan (nog) niet 8)7
je laat gewoon je domme pas aan de bestuurder zien, en met een beetje geluk hoeft zelf dat niet eens ;)

ik snap alleen niet of je er nou saldo op moet zetten, ik heb me laten vertellen dat als je dat doet je pas word geblokeerd???

Door Tweakers user br men, woensdag 17 november 2010 21:45

CodeCaster schreef op woensdag 17 november 2010 @ 19:50:
@kipusoep: je moet het stopzetten wel eerst op de site van de DUO doen hè.

Gisteravond had ik ook een lul met vingers in de bus. Hij checkte in, liep naar achteren, wachtte een minuut en checkte onder het rijden uit... ik wist echt even niet wat ik moest zeggen. Aso.
Daar zijn de controleurs voor.
Die stappen de bus in en kunnen perfect zien wat je laatste 10 ritten waren.
En "Oh sorry ik wist niet dat ik niet meteen uit mag checken" werkt niet bij hun :)

Door Tweakers user KiPKaKDutcH, woensdag 17 november 2010 22:00

mrc4nl schreef op woensdag 17 november 2010 @ 21:45:
i luv ov chip in drenthe
ik reis met qliner en qbuzz

in en uit checken kan (nog) niet 8)7
je laat gewoon je domme pas aan de bestuurder zien, en met een beetje geluk hoeft zelf dat niet eens ;)

ik snap alleen niet of je er nou saldo op moet zetten, ik heb me laten vertellen dat als je dat doet je pas word geblokeerd???
Ik heb op me studentenov saldo staan, ik heb week abo. In het weekend ga ik wel eens naar Drachten, wel handig met saldo :P

Door Tweakers user Jurre-r, woensdag 17 november 2010 22:14

pff fijn mijn studenten ov pas is vandaag is kapot gegaan(kon niet meer gelezen worden door de conducteur), nieuwe aanvragen duurt 2 tot 3 weken en reiskosten zijn voor jezelf, lekker hoor

Door Tweakers user damaster, woensdag 17 november 2010 22:16

lol :p

Ik heb nergens last van! behalve dan dat mijn product niet leesbaar was... 8)7
en kon dus de bus/trein niet in...heeft 5 weken geduurd...geen geld terug gezien!

maar goed inmiddels loopt het top, er zijn zelf conducteurs die zeggen:

ben je student? ja? Laat maar.... :+ 3 x gehad nu XD 3 x verschillende ook :P

VERDER wel DE MEEST ONZINNIGE, ACHTERLIJKE vorm van een abbo..... |:(

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 22:17]


Door Tweakers user ZpAz, woensdag 17 november 2010 22:35

Qbuzz, dat is de beste plek voor de OV-chipkaart, voor studenten in ieder geval, die apparaten zijn nog niet aangesloten oid, dus het is je OV-studentenkaart laten zien netzoals 'vroeger' met de normale studentenkaarten.

Zat dan laatst eens in een Connexxion en daar moet je wel in en uitchecken, maar ik liet gewoon m'n pasje zien dus aan de chauffeur en liep verder, dat zat zo ingeprent. Die chauffeur,' ja doet ie het niet ofzo'? Mja :)

Door Tweakers user Slapstick, woensdag 17 november 2010 22:37

Gelukkig krijgt regio veluwe vanaf midden december syntus als vervoerder. Eens kijken of dat beter is, dat verklaart ook gelijk je vraag waarom veolia niet investeerde ;).

Het gebeurt vaak dat ik misincheck of uitcheck bij de bus. Ik moet ook een schrikbarende 6 maal checken. Dat komt door 2 overstappen. Valt het piepje precies samen met iemand die ook in of uitcheck dan ben ik de pineut. Je gaat toch niet elke keer het scherm lezen?

ovfaalkaart.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 november 2010 00:08]


Door Tweakers user Rossi, woensdag 17 november 2010 22:38

Jurre-r schreef op woensdag 17 november 2010 @ 22:14:
pff fijn mijn studenten ov pas is vandaag is kapot gegaan(kon niet meer gelezen worden door de conducteur), nieuwe aanvragen duurt 2 tot 3 weken en reiskosten zijn voor jezelf, lekker hoor
Leuk blogje over wat jou nog te wachten staat! Ook leuk voor andere mensen om te lezen natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 22:38]


Door Tweakers user Chrisjuh_15, woensdag 17 november 2010 23:39

Volgens mij ben ik echt de enige in heel Nederland die geen problemen ondervind met de OV chipkaart? Ik heb het dan over regio Rotterdam.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 november 2010 23:40]


Door Tweakers user kipusoep, donderdag 18 november 2010 00:06

Slapstick schreef op woensdag 17 november 2010 @ 22:37:
Gelukkig krijgt regio veluwe vanaf midden december synthus als vervoerder. Eens kijken of dat beter is, dat verklaart ook gelijk je vraag waarom veolia niet investeerde ;).

Het gebeurt vaak dat ik misincheck of uitcheck bij de bus. Ik moet ook een schrikbarende 6 maal checken. Dat komt door 2 overstappen. Valt het piepje precies samen met iemand die ook in of uitcheck dan ben ik de pineut. Je gaat toch niet elke keer het scherm lezen?

ovfaalkaart.
Is dat zo ja? Bron?Door Tweakers user ari, donderdag 18 november 2010 00:37

Het is inderdaad irritant dat die schermen zo lang de tekst blijven weergeven samen met het groene lampje. Die info is prima, maar een groene flits is toch zat? Dan kan de volgende tenminste in één keer door, en daarmee de rest van de rij.

Gisteren waren ze ook zo lekker bezig bij het metrostation Amstelveenseweg in Amsterdam... lift stuk, roltrap stuk en maar één poortje beschikbaar om uit te checken. Ja dat werkt lekker met een volle metro met studenten. En dan was ik gelukkig ná de spits.

Mijn irritatie nummer één: van die faalhazen die eerst gaan staan wachten tot het poortje weer dicht is en de melding van het scherm is verdwenen voordat ze in- of uitchecken. Gewoon pasje ertegenaan duwen en doorlopen mensen... }:O

Door Tweakers user SKiLLa, donderdag 18 november 2010 01:39

ari schreef op donderdag 18 november 2010 @ 00:37:
...
Mijn irritatie nummer één: van die faalhazen die eerst gaan staan wachten tot het poortje weer dicht is en de melding van het scherm is verdwenen voordat ze in- of uitchecken. Gewoon pasje ertegenaan duwen en doorlopen mensen... }:O
Juist mensen en even kort wachten op de beep. Uiteindelijk blijft het toch een irritant * BEEP * systeem ;)

Door Tweakers user Ryur, donderdag 18 november 2010 11:24

Slapstick schreef op woensdag 17 november 2010 @ 22:37:
Gelukkig krijgt regio veluwe vanaf midden december syntus als vervoerder. Eens kijken of dat beter is, dat verklaart ook gelijk je vraag waarom veolia niet investeerde ;).

Het gebeurt vaak dat ik misincheck of uitcheck bij de bus. Ik moet ook een schrikbarende 6 maal checken. Dat komt door 2 overstappen. Valt het piepje precies samen met iemand die ook in of uitcheck dan ben ik de pineut. Je gaat toch niet elke keer het scherm lezen?

ovfaalkaart.
Ik woon in Regio Twente, tussen Zutphen - Oldenzaal moet ik het traject hebben. Dat is ook van Syntus.
De bussen werken wel met OV-chipkaart, de treinen nog lang niet.
Laatste berichten dat ik heb gehoord houdt in dat het zomer 2011 komt (dus bijna nog een jaar).

En dan zit de NS al te zeuren dat ik me niet inklok in Enschede :S. Ja dat komt omdat ik dus niet in mijn woonplaats kan uitklokken.

Door Tweakers user kipusoep, donderdag 18 november 2010 11:26

GoTCoast schreef op donderdag 18 november 2010 @ 11:24:
[...]

Ik woon in Regio Twente, tussen Zutphen - Oldenzaal moet ik het traject hebben. Dat is ook van Syntus.
De bussen werken wel met OV-chipkaart, de treinen nog lang niet.
Laatste berichten dat ik heb gehoord houdt in dat het zomer 2011 komt (dus bijna nog een jaar).

En dan zit de NS al te zeuren dat ik me niet inklok in Enschede :S. Ja dat komt omdat ik dus niet in mijn woonplaats kan uitklokken.
Inderdaad, mijn vriendin komt uit Delden en die hebben zelfs een station, maar je kunt daar niet in- en uitchecken :P

Door Stephan ten Kate, donderdag 18 november 2010 14:02

Rossi schreef op woensdag 17 november 2010 @ 22:38:
[...]


Leuk blogje over wat jou nog te wachten staat! Ook leuk voor andere mensen om te lezen natuurlijk ;)
Hier de auteur van die blog: geeft inderdaad goed weer hoe de organisatie van binnenuit is opgezet en diensten en informatie gedeeld worden.

Reageren is niet meer mogelijk