Umbraco

Door kipusoep op woensdag 12 mei 2010 22:23 - Reacties (6)
Categorieën: ASP.NET, Tech, Umbraco, Views: 5.786

Welkom op deze blogpost allen!

Een nieuwe weg zal ingeslagen worden door middel van deze eerste blogpost in deze categorie.
Sinds september 2009 ben ik begonnen met het open-source CMS genaamd Umbraco, welke draait op ASP.NET (sinds kort draait www.asp.net ook op Umbraco!).
De eerste website die ik met dit CMS heb gemaakt, is http://www.astonmartin.nl, welke ik erg geslaagd vind :)
Doch, de eerste keer dat ik de back-end van dit CMS opende, schrok ik, want ik had geen idee hoe alles in elkaar zat. Nadat ik een aantal blogposts had gelezen, ben ik begonnen en ging het na een dag of 5 al aardig goed! (blogpost 1 en blogpost 2)
Na de Aston Martin site heb ik nog diverse websites gebouwd met Umbraco, namelijk: Netlipse.eu, Burgerszoo.nl en regioarnhemnijmegen.nl.

Inmiddels is het zelfs zo ver gekomen, dat ik momenteel afstudeer voor HBO Informatica met als onderwerp.... Jawel; Umbraco!
Hiervoor ben ik dus ook bezig met het uitbreiden van Umbraco.
Net heb ik bijvoorbeeld de tweede versie van mijn package uitgebracht, de '301 URL Tracker'.
Deze package is gemaakt om veranderingen van URL's bij te houden. Als de naam van een pagina gewijzigd wordt of als je een pagina verplaatst, krijgt deze een nieuwe URL. De oude URL zal geïndexeerd zijn door zoekmachines en iemand die naar de oude URL gaat krijgt een leuke 404 Not Found melding :/
De URL Tracker zal de URL wijzigingen automatisch bijhouden en ervoor zorgen dat deze oude URL's doorwijzen naar de nieuwe URL's met een 301 Moved Permanently HTTP status code. Dit triggert zoekmachines om de oude URL te updaten.
Er zitten nog een aantal features in deze package, maar daarvoor verwijs ik je graag door naar de website van de 301 URL Tracker.

Volgende package die ik ga maken (en over zal bloggen), is de 'Section/AppTree Admin', maar daarover dus volgende keer meer!

Ps. Er is ook een draadje over Umbraco op GoT, alleen vrij dood: [CMS] Umbraco

Volgende: Find the differences - GMaps vs. Bing Maps 07-'10 Find the differences - GMaps vs. Bing Maps
Volgende: Conversaties á la 2010 - I'm loving it! 04-'10 Conversaties á la 2010 - I'm loving it!

Reacties


Door Tweakers user Ahrnuld, woensdag 12 mei 2010 23:09

Leuk dat je dit CMS nog even onder de aandacht brengt, anders was ik er nooit achter gekomen dat het ondertussen ook onder medium trust draait.

Bedankt! :D

Door Cubix, donderdag 13 mei 2010 11:33

Waar ik werk gebruiken we ook Umbraco voor alle sites die we opleveren. En dat zijn er ondertussen al erg veel! Mooi pakket: gebruiksvriendelijk, zeer flexibel en de markup is ook netjes te houden.

Wat wel jammer is dat het maar niet opschiet met updates voor Umbraco. Die contenttree is een draak, en verder zijn er nog zat bugs. Umbraco 4.1, en zeker umbraco 5 geeft mij het Duke Nukem Forever gevoel...

Door Tweakers user kipusoep, donderdag 13 mei 2010 11:36

Umbraco 4.1 is bijna klaar. Ze willen het releasen met CodeGarden 10 (in juni), wat ik op zich wel logisch vind :)
Dit is een belangrijke release, want er zijn erg veel bugs (waaronder inderdaad de content tree) gefixed.

Ik denk dat 4.1 echt een super versie wordt, precies wat Umbraco moet zijn.
Umbraco 5 is voor nu minder interessant, dat is namelijk op MVC en wordt waarschijnlijk pas begin volgend jaar (CG11?) uitgebracht.

Door Tweakers user base_, donderdag 13 mei 2010 13:38

Jammer dat je op een proprietary basis gebaseerde (.net) applicatie afstudeert, ik blijf toch voorkeur houden voor opensource alternatieven :S

Door Tweakers user kipusoep, donderdag 13 mei 2010 14:17

base_ schreef op donderdag 13 mei 2010 @ 13:38:
Jammer dat je op een proprietary basis gebaseerde (.net) applicatie afstudeert, ik blijf toch voorkeur houden voor opensource alternatieven :S
Waarom is het jammer dan? .NET hoeft van mij niet open-source te zijn, omdat .NET perfect werkt, tevens kun je alles heel makkelijk uitbreiden.

Door Tweakers user Sebazzz, donderdag 13 mei 2010 17:41

base_ schreef op donderdag 13 mei 2010 @ 13:38:
Jammer dat je op een proprietary basis gebaseerde (.net) applicatie afstudeert, ik blijf toch voorkeur houden voor opensource alternatieven :S
Je kan anders zo in de source van .NET kijken hoor ;)

Reageren is niet meer mogelijk